L’agost de 2017, la Unió Europea va establir un nou reglament per a l’etiquetatge energètic d’equips i productes relacionats amb l’energia (reglament (UE) 2017/1369). L’objectiu de la normativa és facilitar al consumidor la informació necessària sobre l’eficiència energètica del producte a través de l’etiqueta energètica, per ajudar-lo a prendre decisions a l’hora d’adquirir un producte que li permeti reduir el consum i la factura energètica.
La nova etiqueta energètica, que s’anirà implementant progressivament a partir de l’1 de març de 2021, mantindrà la seva gamma de colors actual, del verd fosc al vermell , i des de la lletra A (com la més eficient ) fins a la lletra G (com la menys eficient). Com a principal novetat, la nova etiqueta eliminarà les actuals classificacions A +, A ++ i A +++, cosa que obligarà a fer un re-escalat de les actuals.
El nou etiquetatge energètic en els equips de climatització
Els productes de calefacció i aigua calenta sanitària, amb excepció dels que utilitzen combustibles sòlids, com ara la biomassa, hauran d’incorporar una l’etiqueta amb informació sobre el consum d’energia i, quan correspongui, una altra amb informació complementària.
Per exemple, els equips de fins a una potència màxima de 70 kW hauran d’incorporar l’etiqueta energètica quan es posin a la venda, i una etiqueta de sistema (facilitada per l’instal·lador) on s’avaluï l’eficiència conjunta de l’aparell amb tots els elements addicionals que complementin la seva instal·lació, com en el cas de disposar de sistemes solars tèrmics, o la incorporació de termòstats, acumuladors d’aigua, etc.
La nova reglamentació sobre l’etiqueta energètica també estableix que, en el cas d’aquells productes que requereixin programes o microprogrames informàtics per al seu òptim funcionament, s’ofereixin actualitzacions d’aquests programaris als usuaris que els hagin adquirit.
Per regla general, les actualitzacions de programari estan dissenyades per millorar el rendiment del producte, però s’haurà de controlar que aquestes actualitzacions no repercuteixin negativament en l’eficiència energètica i els altres paràmetres que indiqui l’etiqueta del producte. Si fos així, s’haurà d’informar d’aquests canvis i oferir a l’usuari l’opció d’acceptar o rebutjar l’actualització.
La normativa d’etiquetatge energètic és d’obligat compliment per a tots aquests tipus de productes que es comercialitzin i s’instal·lin en l’àmbit de la Unió Europea.
© Institut Català d’Energia